Jääkiekko tarjoaa työtä erilaisiin tehtäviin niin kentän sisällä kuin sen ulkopuolella

Jääkiekko on upea kokonaisuus. Kun sitä aletaan purkamaan pienenpieniin palasiin, saadaan lopputulokseksi monivaiheinen yhtälö. Jääkiekko liikuttaa ihmisiä paikasta toiseen, samoin kun se myös luo ilon ja pettymyksen tunteita. Jääkiekko luo ihmisille myös työpaikkoja. Kentällä viilettävät pelaajat tai penkin takana komentavat valmentajat ovat heistä ehkä tunnetuimpia.  

Suuri yleisö ei välttämättä tule aina miettineeksi, että jääkiekko tarjoaa myös kentän ulkopuolella työkokemuksia. Imatran Ketterä on viime vuosina tarjonnut monelle mahdollisuuden nähdä tapahtumia sisäpiirissä, vaikkei olisikaan kentällä. Erityisen hienoa on ollut se, että täksi kaudeksi Mestikseen noussut seura on tarjonnut työkokemuksia paljon myös nuorille. Se on merkittävä asia. 

Jääkiekossa tarvitaan tekijöitä moniin eri osa-alueisiin. Mestiksessä seurat tarvitsevat ottelutapahtumahenkilöstön, johon kuuluvat muun muassa kioskimyyjät ja lipunmyyjät. Sen lisäksi seuralla täytyy olla mediaryhmä, joka huolehtii tiedottamisesta ja esimerkiksi ottelulähetysten erätaukohaastatteluista.  

– Olemme halunneet tarjota mahdollisuuden seuratoiminnan puolella jääkiekosta kiinnostuneille nuorille hankkia arvokasta työkokemusta omassa roolissaan. Toisille tästä saattaa olla ammatillisesti hyötyä ja toisille harrastuksellisesti, kertoo toiminnanjohtaja Tomi Sillanvuo

Sillanvuo kertoi tapaamisessamme, että yksi linjaus on tarjota lajin parista tehtävää pelaajauran syystä taikka toisesta lopettaneille jääkiekkoilijoille tai pelitoimien ohella intoa omaaville pelaajille.  

Kemppaisen Eetu oli syksyllä halukas tulemaan mediatiimiimme ja Huhtasen Noa tuli nyt keväällä mukaan. Minusta tämä voi olla hyvä reitti, että voimme tarjota joko uransa lopettaneille junioripelaajille tai jatkaville nuorille aktiivipelaajille tehtävää seuratyön parissa. Kokemukset ovat olleet näiden kahden nuoren osalta pelkästään positiivisia.  

– On ollut hienoa nähdä, että kun olemme antaneet nuorille vastuuta, niin sitä on otettu esimerkillisesti vastaan. Heidän halutessaan, olemme olleet valmiita lisäämään vastuuta, kun intoa näyttää löytyvän. Eetu Kemppainen

17-vuotias Eetu Kemppainen toimi kuluneella kaudella ensin DJ:n sijaisena ja kauden päätteessä hän oli jo tuottamassa Ketterän sosiaaliseen mediaan sisältöä. Toissa kauteen uransa päättänyt innokas media-alasta kiinnostunut tekijä sai arvokasta työkokemusta ja hienon näytönpaikan oikealla asenteellaan. 

–  Oli todella hienoa päästä olemaan mukana uran jälkeen Ketterän ympärillä. Mediahommat kiinnostavat minua tulevaisuudessa, joten tämä oli todella huikea mahdollisuus kerätä työkokemusta ja toteuttaa omia ideoita, Kemppainen kertoi.  

– Minusta oli todella hienoa huomata, kuinka seura antoi nuorille vastuuta ja mielestäni me kaikki eri tehtävissä vastasimme tuohon huutoon. Meillä nuorilla on varmasti paljon hyviä ideoita, joita voi hyödyntää eri tavoin seuratoiminnassa. Tällöin kaikki osapuolet voittavat!Lipunmyyjät

Kuluneella kaudella Ketterän kotiotteluiden lipunmyynnistä vastasi viisihenkinen ryhmä, joka tunsi toisensa jo entuudestaan. Julia Kalenius, sekä Mia Horsmanheimo kertoivat kauden tuoneen heille uusia näkökulmia jääkiekon parista. 

– Oli hienoa nähdä, kuinka ottelutapahtuma toimi. Lätkämaailma avautui aika paljon, kun saapui itse hallille monta tuntia aikaisemmin ja näki muun muassa pelaajien lämmittelevän hallilla, Kalenius kertoi. 

– Veljeni pelaa jääkiekkoa niin pääsimme Kikan (Kikka Sissala-Hallikas) kautta näihin hommiin. Aloitimme Bauer -turnauksesta, Horsmanheimo kertoi. 

Lipunmyynti oli loppujen lopuksi kuitenkin vain yksi osa heidän työnkuvaansa. Pelin käynnistyessä tie vei joko jompaankumpaan hallin kahvioon tai fanituotteiden myyntipisteeseen. 

– Lipunmyynti oli meidän päätyömme, mutta erätauoilla menimme auttamaan muita, missä ikinä apua tarvittiinkaan, Kalenius kertoi.  

Lipunmyyntityö oli loppujen lopuksi kauden päätyttyä asiaa pohdittaessa opettavaista. Jossain pelissä Kalenius ja Horsmanheimo joutuivat myymään liput kahdestaan ja silloin työpisteellä piti todella kiirettä. 

– Tällaiset tilanteet opettivat paineensietokykyä. Jossain kohtaa hallille alkoi kertyä jonoa, kun meitä oli vain kaksi, ja silti liput tulisi saada myytyä. Kauden aikana ilmestynyt lipunmyyntiluukku helpotti paljon työntekoa, Horsmanheimo kertoi.  

Kauden ikimuistoista hetkeä tiedustellessa haastateltavat miettivät pitkään mennyttä kautta ja yrittävät etsiä muistoja. Reilun minuutin päästä he keksivät yhden muiston.  

– Asiakkaiden hauskat heitot tulee ensimmäisenä mieleen, kun varsinkin monia oppi kauden mittaan tuntemaan, kun he tulivat ostamaan liput, Juho Kokko

Oma urani käynnistyi aikanaan 16-vuotiaana Imatran Ketterän, sekä Fanseatin mahdollistamana. Molemmat tahot antoivat keväällä 2016 Mestis-karsinnoissa innokkaalle, mutta myöskin hyvin kokemattomalle selostajalle mahdollisuuden toteuttaa suurimman unelman. Kaksi vuotta myöhemmin voin korostaa tuntevani suurta kiitollisuuden tunnetta heitä kohtaan.  

Ilman tuota maaliskuuta 2016 ja sen jälkeen koettuja hetkiä en olisi nykyisessä pisteessä uraani. Aikaisemmin koetut kokemukset ovat tuoneet rutiinia, mutta samalla myös kehittäneet työntekoa. Selostamisessakin kehittyy vain ja ainoastaan selostamalla, ei siihen ole minkäänlaista muuta oikoreittiä. 

Ketterä on antanut myös toiselle media-alan töistä kiinnostuneelle nuorelle mahdollisuuden otteluiden selostajana ja kaukalonlaitahaastattelijana. Santeri Tynkkynen, 21, liittyi täksi kaudeksi seuran mediaryhmään mukaan ja kantoi päävastuun ottelutekstien kirjoittamisesta, sekä myös selosti kauden aikana kymmenisen ottelua.

Juho Kokko
(Kirjoittaja toimi menneellä kaudella Imatran Mestis-otteluiden selostajana)