Haastattelussa Tarja Hohti

Pelipäivänä Imatra Spa Areenalla näkee monia tuttuja kasvoja. Pari tuntia ennen pelin alkua pelaajat lämmittelevät käytävällä, lipunmyynti ja järjestyksenvalvojat valmistautuvat ovien aukeamiseen. Kioskit valmistautuvat yleisöryntäykseen ja laittavat tarjottavia myyntitiskille. 

Kioskissa pitkää päivää edelliset vuodet on tehnyt pitkän linjan ketteräläinen, Tarja Hohti. Hän on tullut Ketterän mukaan alun perin oman poikansa kautta noin 15 vuotta sitten, kun Aleksi pelasi Ketterän junioreissa sekä myöhemmin edustuksessa.

Tuohon aikaan Hohti teki Näreharjun kioskissa juniorijoukkueiden talkoovuoroja.

-Aloitin kioskissa työskentelyn Näreharjussa 2000-luvun alussa. Poika Aleksi pelasi jääkiekkoa, ja juniorijoukkueilla oli kioskivuorot, ja siitä se itselläni alkoi.

Uusi jäähalli valmistui Karhumäelle vuonna 2011. Uuteen halliin muuttamisen myötä Hohti aloitti kioskivastaavana, ja työmäärä lisääntyi.

-Rupesin aktiivisemmin tekemään kioskihommia, kun Ketterä muutti Näreharjusta uuteen halliin Ukonniemeen. Siinä ei oikein ollut tekijöitä tarpeeksi. Yhdessä palaverissa näytti, että kaikki kioskihommatkin kaatuu Partasen Mikolle, joten ehdotin, että tyttäreni Mira (Kurri) tekee hankinnat junnujen puolella ja minä teen edustuksen puolella. Nopeasti työ laajeni kuitenkin käsittämään kioskista vastaamisen. Lisäksi tuli Soturi Pub kauden 2016-17 lopulla.

Tavallinen jääkiekkokatsoja ei varmasti osaa edes kuvitella, kuinka paljon työtä kioskin valmistelu ottelutapahtumaan vaatii. Katsojalle riittää, kun saa sen lihapiirakan kahdella nakilla. Takana on kuitenkin pitkä uurastus kioskivastaavalla, jotta se lihapiirakka on siinä katsojan kädessä.

-Kioskista vastaavan täytyy huolehtia tavaroiden oikeamääräisestä hankinnasta. Myytävien tuotteiden lisäksi huolehtia kaikista oheistarvikkeista, että henkilökuntaa on tarpeeksi ja kun joka peliin vaihtuvat talkoolaiset tulevat kioskeihin huolehtia, että he saavat nopean perehdytyksen tehtäviinsä. Pelipäivän aamuna on usein miten juoma- ja makkarakuormien purku kylmään, lihapiirakoiden hakeminen ja valmistelu myyntiin.

-Vähintään 10 tuntia tuli itselläni pelipäivälle pituutta. Nyt viimeisellä kaudella kun vastasin myös uudesta Cafe 57:sta, niin pelipäivät venyivät jopa 14 tuntisiksi.

Ottelutapahtuman jälkeen työ jatkuu seuraavan päivänä rahojen tilityksellä, pohjakassojen valmistelulla ja muilla toimistotöillä sekä tilattavien tavaroiden varaston laskemisella.

Niin, edellisellä kaudella Ketterä ja Hohti alkoivat pyörittää uutta Cafe 57 -nimellä kulkevaa kahvilaa jäähallin yläkerrassa. Se tuotti Hohtille entistä enemmän töitä. Ennestään Hohti oli myös vastannut Vuoksen Sotureiden kesäterassista Imatran keskustassa.

-Eihän siinä montaa vapaapäivää ole tullut. Vuoksen Sotureiden terassilla vastasin kaikesta, mitä siihen kuuluu. Tottakai olen saanut apuja siinä, mutta kuitenkin olen ollut vastuussa. Viime kesänä tein runsaasti tunteja myös myynnissä. Onneksi meille on sattunut joustavia työntekijöitä terassille, kun on ollut huonoja kesiä, niin ovat ymmärtäneet jos sadepäivinä ei työtunteja tule.

Ketterän hommien lisäksi vapaa-ajallakin on pitänyt kiirettä.

-Tuossa sivussa ollaan rakennettu kesämökkiä ja remontoitu osakkeita. Olen niissä laatoittanut, tapetoinut ja maalannut.

Vaikka päällepäin kaikki on varmasti näyttänyt hyvältä, on vuosien varrelle mahtunut myös paljon vaikeuksia. Kun Ketterällä oli taloudellisesti hankalaa, ei se voinut olla näkymättä myös kioskitoiminnassa.

-Ensimmäisellä kaudella uudessa hallissa meillä oli junioreiden vanhempia talkoolaisina, joista juniorijoukkueille maksettiin tietty summa. Katsojaluvut alkoivat vähenemään, joten meidän oli pakko jättää heidät pois. Siinä vaiheessa hoidettiin kioskeja Miran kanssa käytännössä kahdestaan.

-Toinen kausi uudessa hallissa oli kauhea, kun 300 katsojaa oli jo paljon, ja 500 katsojaa oli suorastaan ihme. Siinä oli kuitenkin se oma osa tehtävänä, että saataisiin tuloja. Siinä vaiheessa paistelin itse munkit, tein kakut ja piiraat arpajaisia varten, eli silloin siihen tuli edellinenkin päivä mukaan valmisteluihin, Hohti muistelee.

Kaiken lisäksi tässä vaiheessa Hohti oli vielä normaalisti päivätöissä. Hohti oli Ovakolla laadunsuunnittelijana, sekä mukana ottamassa käyttöön uutta tietojärjestelmää. Eläkkeelle Hohti jäi kolmisen vuotta sitten.

Iso kiitos Hohtilta lähtee tyttärensä Miran suuntaan, sekä auttavaisille talkoolaisille.

-Mira on ollut minulle iso apu ja isossa roolissa tässä vuosien varrella. Tälläkin kaudella jos työvuorot eivät osuneet päällekkäin, niin hän otti vastuun pubista.

-Ja onneksi meillä on hyviä ja uskollisia talkoolaisia. Täytyy myös antaa kiitos omalle miehelleni, joka on autellut minua monissa asioissa.

Vaikka matkan varrelle on sattunut vaikeita hetkiä ja useita tuhansia työtunteja, on vuosiin mahtunut myös paljon hyvää. Yksi mieleenpainuvimmista muistoista oli alle 18-vuotiaiden MM-kisat, joiden toinen lohko pelattiin Imatralla. Tuolloinkin Hohti oli vastaamassa kioskitoiminnasta.

-Nuorten MM-kisat oli yksi hienoimmista kokemuksista tässä vuosien varrella. Se oli aikamoinen viikon rutistus. Silloin tuli joukkueilta ja muualta hyvää palautetta kioskipuolelle. Se on aina mukavaa, kun kuulee, että on onnistunut.

Edellä mainittujen hommien ja vastuun lisäksi Hohti on ollut mukana myös elokuussa pelattavan Bauer-turnauksen järjestelyissä, sekä hän on kuulunut Ketterän hallitukseen vuodesta 2015 saakka.

-Voin sen sanoa, että se tuntimäärä mitä Tarja on tehnyt Ketterälle, on valtava. Erittäin sitoutuneesti hän on ollut mukana, Ketterän toiminnanjohtaja Tomi Sillanvuo kehuu.

Nyt Hohti on päättänyt siirtyä sivuun Ketterän toiminnasta, ja jäädä vihdoin kokonaan eläkkeelle. Vapaa-ajan suunnitelmia Hohti on kesälle ehtinyt miettiä.

-Nyt tuntui siltä, että pitää lopettaa kaikki kerralla, ettei hommat paisu taas liikaa. Ei onnistuisi lopettaa pikkuhiljaa.

-Kesällä ja syksyllä ajattelin marjastaa ja sienestää, ja jos nyt siellä mökilläkin ehtisi vähän olla, kun kuitenkin sitä kahdeksan vuotta tuossa rakenneltu. Nuorin lapsen lapsi saattaisi lähteä vielä mukaan, se on vielä siinä iässä. Ja nyt on aikaa myös keskittyä seuraamaan Ketterän pelaamista katsomon puolella, kun aikaisemmin siihen ei ole ollut mahdollisuutta.

Työmäärästä ja vähäisestä vapaa-ajasta huolimatta Hohti on tykännyt olla kehittämässä Ketterän ottelutapahtumien oheismyyntiä.

-Mukavaa on ollut nämä vuodet. Kyllä minusta vuosien myötä tuli ketteräläinen.

Ketterä kiittää Tarja Hohtia suuresta panoksesta seuran eteen, ja toivottaa mukavia ja leppoisia eläkepäiviä!