Haastattelussa Santeri Lipiäinen

Ketterän maalia tällä kaudella erinomaisesti on vartioinut Santeri Lipiäinen. 22-vuotias Lappeenrannasta lähtöisin oleva maalivahti pelaa Ketterässä nyt toista kauttaan. Viime kaudella Lipiäiselle kerääntyi Suomi-sarjassa 24 starttia, sekä päälle pudotuspelit sekä Mestiksen karsinnat. 

Tälle kaudelle meininki muuttui, kun Ketterä nousi keväällä Mestikseen. Nousu oli Lipiäisellekin mieleinen. 

-Tosi hyvät fiilikset oli noususta. Päästiin astetta kovempaan sarjaan mittaamaan meidän tasoa, ja tosi hieno homma, että noustiin jo täksi kaudeksi. Kyllähän siitä tuli lisämotivaatiota myös kesätreenaamiseen, Lipiäinen kertoo.

Maalivahdille muutos viime kauteen on melkoisen iso. Edellisellä kaudella Ketterä voitti Suomi-sarjassa perättäin hurjat 31 ottelua. Tasoerot Suomi-sarjassa olivat paljon isommat kuin Mestiksessä, ja välillä Lipiäiselle ei torjuntatöitä hirveästi tullut. Mestiksessä meininki on täysin eri.

-Paljon on pelaaminen muuttunut sarjatason vaihtumisen myötä. Meillä oli tosi kova joukkue Suomi-sarjaan, ja hallittiin pelejä, ja tuli paljon sellaisia pelejä, joissa itsellä ei hirveästi ollut tekemistä. Se on muuttunut aika oleellisesti. Mestiksessä jokainen peli on tasainen, eikä huonoja joukkueita ole yhtään. Nyt tuntuu, että pääsee haastamaan paremmin itseään, sekä mittaamaan kunnolla omaa tasoa.

Alkukaudesta Lipiäinen joutui seuraamaan enemmän otteluita vaihtopenkin puolelta, kun Jere Myllyniemi aloitti maalilla useasti. Lipiäinen ei kuitenkaan missään vaiheessa ajatellut olevansa kakkosmaalivahti, vaan odotti omaa saumaa kaapata ykköstorjujan roolin itselleen. 

-Jere pääsi siinä alkuun pelaamaan enemmän, ja itse koitin tehdä treeneissä asiat mahdollisimman hyvin. Tavoite oli pitää tuntumaa yllä niin hyvin, että kun saa sen näytönpaikan, niin lyö sellaiset näytöt pöytään, ettei enää vaihtopenkin puolelle oteta. 

Nyt mennään helmikuun puoliväliä, ja Lipiäinen on Ketterän ykköstorjuja. Näytöt ovat olleet mykistävät, ja kiekot tarttuvat Lipiäisen hanskaan varmanoloisesti. 

-Tottakai se on ollut koko ajan tavoitteena, että pääsisi pelaamaan enemmän ja enemmän. Nyt viime aikoina sitä vastuuta on tullut enemmän, ja tuntuu, että pelitkin on kulkenut hyvin. Olen kyllä nauttinut tästä ajasta. 

Lipiäisen suoritukset ovat olleet tasaisia, ja hän on suorastaan huokunut suurta itseluottamusta. Lipiäinen on antanut illasta toiseen joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Hyvän vireen takaa ei löydy mitään yksittäistä syytä. 

-Vaikea nostaa mitään yksittäistä syytä esiin. Tottakai se auttaa omaa tekemistä, että pääsee pelaamaan säännöllisesti. Tuntuma pysyy parempana ja pääsee hyvin kiinni omaan pelaamiseen.

Ketterä ja Lipiäinen ovat sopineet myös jatkosta ensi kaudeksi.

-Tottakai se on hienoa. Pyrin elämään aika paljon hetkessä, enkä mieti liikaa tulevaa. Hienoa, että saatiin sovittua jatkosta, joten voi nyt keskittyä täysillä tähän hetkeen ja tähän kauteen, hän jatkaa. 

Ketterä on tällä hetkellä sarjataulukossa kolmantena, kun Mestiksen runkosarjaa on jäljellä kahdeksan ottelua. Tällä hetkellä tavoitteena on kehittää joukkueen pelaamista, jotta keväällä on mahdollista saada joukkueesta kaikki irti. 

-Meillä on hyvä joukkue ja hyvä draivi päällä, ja meillä on keväällä saumat ihan mihin vaan. Siellä on muitakin tosi kovia joukkueita, joten meidän pitää koko ajan pystyä parantamaan ja kehittämään omaa pelaamista. 

Tulevaisuutta varten Lipiäinen tietää, mihin asioihin hänen pitää kiinnittää huomiota omassa pelaamisessaan, ja mitä pitää kehittää. Omat vahvuudet hän tietysti myös tiedostaa. 

-Jalkanopeutta ja vauhtia pitää saada lisää, ja sitä kautta helpottaa omaa tekemistä jäällä. Vahvuutena omasta mielestä minulla on pelinluku ja tekniikka. 

Lipiäiselle yksi tärkeä ihminen hänen urallaan on ollut Ketterän maalivahtivalmentaja Petteri Koskinen, jonka opissa Lipiäinen on ollut jo pidempään. Koskisen ja Lipiäisen yhteistyö alkoi jo junioreissa.

-Petteri on auttanut minua tosi paljon. Meidän yhteistyö alkoi jo SaiPan junioreissa. Petteristä on ollut suuri apu, hän auttaa esimerkiksi lihashuollossa normaalin valmennuksen lisäksi. 

Toinen tärkeä ihminen Santeri Lipiäisen uralla on ollut hänen oma veli. Santeria kaksi vuotta nuorempi veli Valtteri Lipiäinen pelaa tällä hetkellä Mestistä Heinolan Peliitoissa. Veljekset ovat pienestä pitäen kilpailleet ja pelailleet pihapeleissä, ja myöhemmin tukeneet toistensa uria. 

-”Vallu” on ollut tärkeä osa omaa jääkiekkouraa, ja tosi paljon hän on auttanut minua. Paljon on varmasti potkittu toisia uralla eteenpäin. Paljon ollaan pelattu pihalla ja kisailtu keskenään, pienenä poikana käytännössä joka päivä pelattiin jotain, ja usein myös Karjalaisen Henry oli mukana. Ilman Vallua oma ura olisi varmasti aika erilainen. Vielä tänä päivänäkin käydään vielä yhdessä ulkojäillä ja pelailemassa kuntokiekkoa, Ketterän maalivahti kiittelee veljeään.