Haastattelussa Ketterän DJ Pete Hämäläinen

“Mä tuun kylmästä lämpimään…” lauloi reggaetähti Jukka Poika levyllään vuonna 2010. Vuotta myöhemmin, syksyllä 2011, tuota biisiä saattoi mielessä pyöritellä useampi imatralainen, varsinkin jääkiekon ystävä. Yksi ajanjakso tuli päätökseen, kun Näreharjun jäähallin käyttöikä oli tullut tiensä päähän, ja Ketterä siirtyi uuteen jäähalliin, Imatra Spa Areenalle. 

Ketterän edustusjoukkueen kotiotteluissa musiikkia soittava Pete Hämäläinen on yksi niistä ihmisistä, joka iloitsi tuolloin uudesta jäähallista. Nyt jälkikäteen muisteltuna Näreharju oli melkoisen arktinen paikka, ja tekniikkakin parani kertaheitolla muuton myötä.

-Ensinnäkin Näreharjun jäähallissa oli hemmetin kylmä. Minulla oli usein DJ:n kopissa auton sisätilalämmitin mukana lämmittämässä, Hämäläinen nauraen muistelee vanhoja aikoja.

-Olosuhteet ja tekniikka on siis parantunut paljon Spa Areenalle muuttamisen myötä, varsinkin nyt kun tänne saatiin uudet hienot vehkeet. Kyllä se erilaisen fiiliksen tuo, kun musiikki kuuluu isossa tilassa kunnolla. Toisaalta myös Näreharjussa oli siihen ajanjaksoon ja halliin nähden hyvät laitteet, hän jatkaa.

Viimeisinä Näreharjun hetkinä tekniikka ei kuitenkaan enää ollut sataprosenttisen luotettava. Välillä jopa Hämäläisellä valui tuskan hiki otsalla.

-Näreharjun laitteet alkoivat reistailemaan viimeisinä vuosina, ja saattoi olla että biisin aikana tuli usean sekunnin katkoja. Itsellä oli silloin hieman paniikki että mitä täällä tapahtuu.

Hämäläinen on soittanut musiikkia Ketterän peleissä kaudesta 2004-2005. Nykyisin 31-vuotias perheenisä oli tuolloin nuori 18-vuotias pojankloppi, kun hän ensimmäistä kertaa Näreharjun DJ:n koppiin asteli. Tilaisuus aukesi, kun Ketterän pitkäaikainen DJ lopetti, ja seura etsi paikallislehden sivuilla uutta musiikin soittajaa.

-Olin pitkään miettinyt, että olisi kiva soittaa musiikkia jääkiekkopeleissä. Lehdestä sitten huomasin, että Ketterä hakee DJ:tä. Tein ihan oikean työhakemuksen, jonka laitoin Kääriäisen Heikille. Harjoituskaudella pääsin soittamaan ensimmäiset pelit ja siitä se sitten lähti, Hämäläinen muistelee.

Tänä päivänä Hämäläinen on yksi niistä henkilöistä, joka on ollut yhtäjaksoisesti pitkään mukana Ketterän toiminnassa.

-Onhan se iso kunnia, että on saanut olla hommassa näin pitkään. Ilmeisesti ollaan oltu seuran puolelta tyytyväisiä, kun on saanut tässä mukana olla.

Musiikin soittaminen 13 vuotta takaperin ei ollut aivan samanlaista kuin tänä päivänä. Nykyisin musiikin soittaminen on helppoa, kun voi soittaa suoraan tietokoneelta. Hämäläisen aloittaessa DJ:n hommat, tilanne oli eri.

-Silloin kun aloitin soittamisen Ketterän peleissä, soitin musiikit CD-levyiltä. Minulla oli aina repullinen levyjä mukana peleissä, parhaimmillaan varmaan oli se 30-50 eri levyä mukana. Muistan, että Näreharjussa oli vielä myös C-kasettisoitin, ja olen jopa pari biisiä soittanut kasetiltakin. Lopulta sitten kaudella 2008-2009 siirryin soittamaan läppärin kautta ja siinä vaiheessa levyt jäi pois, hän muistelee.

Jos laitteistot ja tekniikka on muuttunut vuosien varrella, niin on myös musiikkityyli. Hämäläinen kertoo, että hänelläkin on tyyli muuttunut. Ennen painopiste oli rock-musiikissa, mutta nykyisin hallissa soi kaikenlainen musiikki.

-Musiikkityyli ja soittolistat on itsellä muuttunut paljonkin. Siihen aikaan kun aloitin, ei internetin musiikkikanavat olleet vielä niin yleisiä, että olisi voinut seurata sen hetken musiikkia niin paljon. Silloin uusimmat hitit tuli kuunneltua radion kautta. Alussa menin pitkälti soittamalla rokkia, mitä olin kuullut liigahalleissa ja muualla.

-Nykyisin musiikkimaailma on kehittynyt aika paljon, kun on tullut Spotifyt ja muut, mistä sitä musiikkia voi koko ajan kuunnella. Nykyisin olen alkanut itsekin soittamaan myös uudempaa musiikkia. Joitain sellaisia biisejä on, mitkä on aina ollut mukana ja niitä soitan edelleen, hän jatkaa.

Kuten monia muita hommia, myöskään musiikin soittamista jääkiekkopeleissä ei varmasti tekisi ilman rakkautta lajiin ja seuraan. Musiikki on Hämäläiselle ollut aina tärkeä asia, kuten myös Ketterä.

-Se on saanut pysymään pitkään tässä hommassa, kun tykkää mistä tekee. Vaikeita aikoja on tietysti ollut Ketterällä, itselläkin oli välillä jo usko koetuksella. Koko seuran toiminta oli jossain vaiheessa vaakalaudalla. Rakkaus oman kylän seuraan kohtaa on iso, ja on halu olla viemässä tätä touhua eteenpäin ja kehittää toimintaa, Hämäläinen kertoo.

-Ketterä on iso osa elämää. Syksystä kevääseen se tietysti vie ison osan vapaa-ajasta, mutta rinnassa lyövä ketteräsydän sytyttää palon Ketterää kohtaan kaudesta toiseen, hän jatkaa.

Vaikeiden aikojen lisäksi matkan varrelle mahtuu paljon tottakai myös hienoja hetkiä. Menestyminen saa katsomot täyteen, ja silloin myös tunnelma kohoaa. Sen on huomannut myös Hämäläinen, jonka parhaat muistot juontavatkin juurensa nimenomaan menestyskausiin.

-Mieleenpainuvin muisto on varmaan kausi 2008-2009, kun Ketterä oli mukana Mestis-karsinnoissa. Silloin karsintapelissä SaPKoa vastaan Näreharjussa oli toistaiseksi suurin yleisö Ketterän peleissä missä olen soittanut. Silloin sai musiikilla luotua todella hyvin tunnelmaa, ja se on jäänyt mieleen.

Ketterän osalta toinen mieleenpainuva hetki on kauden 2015-2016 Suomi-sarjan finaali IPK:ta vastaan, joka pelattiin Spa Areenalla.

-Kyllä se on myös yksi suurimpia hetkiä, vaikka hävittiinkin silloin. Hallissa oli sellainen karnevaalitunnelma, ettei tarvinnut kuin ihan vähän vaan sytyttää yleisöä. Se oli hieno kokemus, vaikka tulos olikin meidän kannalta huono.

Ketterän kotiotteluiden lisäksi Hämäläinen soittaa musiikkia Imatran yökerhoissa, sekä kesäisin IPV:n peleissä. VIime kesänä Hämäläisen yksi unelmista täyttyi, kun pääsi soittamaan musiikkia pesäpallon Itä-Länsi -ottelussa. Seuraavat unelmat ovat IPV:n mestaruus, sekä Ketterän Mestis-mestaruus.

Vuosien varrella Hämäläiseltä ei ole jäänyt montaakaan Ketterän kotipeliä välistä, vaan hän on tunnollisesti käynyt lähes kaikissa otteluissa.

-Kahden käden sormilla ja varpailla ne missatut pelit voi laskea. Ensimmäinen peli johon en päässyt sattui kaudella 2008-2009, kun esikoistytär syntyi. Silloinkin tosin seurasin peliä puhelimella tulospalvelun kautta, Hämäläinen naurahtaa.

Nykyisin jos Hämäläinen ei syystä tai toisesta satu pääsemään paikan päälle musiikkia soittamaan, löytyy hänelle tuuraajaksi nuori Eetu Kemppainen.

16-vuotias Kemppainen on nyt kuin Hämäläinen aloittaessa vuonna 2004. Kemppainen on Ketterän mediatiimin uusin vahvistus, ja tekee musiikin soittamisen lisäksi seuralle myös hommia sosiaalisen median puolella.

Ketterän DJ Pete Hämäläinen sekä tuuraaja Eetu Kemppainen