Haastattelussa Jouko Viljakainen

Ketterä nousi viime keväänä Mestikseen, jonka myötä joukkuetta vahvistettiin kevään ja kesän aikana, ennen Mestiskauden alkua. Pelaajavärväysten lisäksi Ketterä vahvisti kesäkuussa myös valmennustiimiään, kun edellisellä kaudella SaiPan liigajoukkueen apuvalmentajana toiminut Jouko Viljakainen siirtyi Ketterän apuvalmentajaksi. Ketterän valmennustiimin viime kaudella muodostivat Maso Lehtonen, Pauli Levokari, Jouko Viljakainen sekä Petteri Koskinen

Viljakaiselle Ketterä oli ennestään tuttu paikka, sillä olihan mies edustanut Ketterää aikoinaan pelaajana neljällä eri kaudella. Tämän lisäksi Viljakainen oli toiminut Ketterän pää- sekä apuvalmentajana Suomi-sarjassa kausilla 2004-2007.

-Tosi hyvillä fiiliksillä saavuin Ketterään, koin sen isona mahdollisuutena. Tosi kiitollinen olen, että minut sinne haluttiin ja kokemusta ja osaamista arvostettiin. Hienoa, että asiat järjestyi niin, että sinne pääsi, Viljakainen kertoo saapumisesta Ketterän valmennustiimiin.

-Tiesin, että Ketterässä on tehty jo pidemmän aikaa hyvää työtä, ja että seura ja joukkue on valmiina haasteeseen. Kaikesta huolimatta se tuli positiivisena yllätyksenä, kuinka ammattimaisesti pelaajat, valmentajat ja joukkue yleensäkin sai pyörittää sitä arkea niin ajankäytöllisesti kun olosuhteiden osalta. Täytyy sanoa, että Ketterä on varmasti Mestiksen kärkipäätä tuolla osastolla. Se osasto ei kalpene Liigallekkaan, Viljakainen kehuu.

Suomi-sarjasta Mestikseen noussut Ketterä oli mielenkiintoinen projekti Viljakaiselle, joka tiesi, että Ketterän joukkue on valmis hyppäämään uudelle sarjatasolle.

-Tottakai haasteitakin oli, uusi joukkue ja uusi sarjataso joukkueella, mutta näin ne itse enemmän mahdollisuuksina kuin haasteina. Seurassa oli tehty hyvää työtä ja joukkuekin oli valmis ottamaan sen Mestiksen vastaan.

Vaikka Viljakainen oli viettänyt edelliset yhdeksän kautta SaiPassa (edellinen kausi Liigassa ja kahdeksan kautta A- ja B-junioreissa), Ketterän tämän kauden joukkue oli miehelle ennakkoon jo suhteellisen tuttu. Viljakainen oli valmentanut monia Ketterän tämän kauden pelaajia aikaisemmin SaiPan junioreissa.

-Aika paljon tulee pelejä katseltua, joten sitä kautta suht koht tuttuja kavereita kaikki vähintään vastustajien riveistä tuolta A-junioreiden puolelta, Viljakainen toteaa.

Heti alusta saakka oli selvää, että Ketterä haluaa lähteä Mestikseen pelaamaan omalla tyylillään ja rohkeasti.

-Aika rohkeasti me lähdettiin heti rakentamaan oman näköistä peli-ilmettä, joka tukisi noita pelaajiakin mahdollisimman hyvin ottamaan seuraavia steppejä. Sen takia pelasimme paljon harjoituspelejä, jotta pelaajat oppisivat reagoimaan ja ennakoimaan Mestis-vauhdissa.

Pitkän odotuksen ja monien harjoitusotteluiden jälkeen Mestiksen runkosarja alkoi vihdoin ja viimein syyskuun lopussa. Ketterän kannalta runkosarjan alku ei missään nimessä ollut helppo, kun Ketterä hävisi kymmenestä ensimmäisestä ottelusta peräti kahdeksan.

-Tottakai siinä kauden alussa opeteltiin vähä joka osa-alueella, niin joukkue kuin organisaatio. Varsinkin sitä opeteltiin, mitä joukkueella se voittaminen vaatii joka ilta. Mestis oli tällä kaudella todella hyvä ja tasainen sarja.

-Arjessa tehtiin kuitenkin joka päivä hyvin töitä. Tuotiin jossain vaiheessa ehkä pelaamiseen vähän lisää niin sanottua kaksivaiheisuutta. Vähän rauhoitettiin sitä menoa, ja sieltä rupesi tulla niitä onnistumisiakin. Alkukaudesta suurin haaste oli lähinnä se pelin ytimessä oleminen koko 60 minuuttia, siinä oli vähän hakemista.

Vaikeasta alusta huolimatta Ketterä pystyi nopeasti parantamaan omaa pelaamistaan. Ennen marraskuun maajoukkuetaukoa alkoi olla jo merkkejä paremmasta, kun Ketterä kaatoi ensin SaPKon kahdesti perättäin revanssiviikonlopun paikallisotteluissa, ja murskasi Hermeksen lukemin 6-0 juuri ennen maajoukkuetaukoa.

Tuon jälkeen Ketterän pelaaminen kehittyi tasaiseen tahtiin, ja pisteitä alkoi kertyä entistä enemmän. Ketterä nousi pikku hiljaa sarjataulukossa viimeisiltä sijoilta kohti pudotuspeliviivaa.

Joulukuun alkupuolella Ketterä onnistui nappaamaan pisteitä kahdeksasta ottelusta perättäin, ja tuo pisteputki nosti Ketterää sarjataulukossa entisestään.

Tammikuun alku meni tasaisesti, kunnes Ketterä lopulta alkoi kulkea voitosta voittoon. Runkosarjan loppu oli Ketterältä huikea, kun se nappasi peräti 12 voittoa putkeen. Huiman loppukauden ansiosta Ketterä oli noussut sarjataulukossa jo sijalle kolme, ja saavuttanut kotiedun Mestiksen pudotuspeleihin.

-Ekan kymmenen ottelun jälkeen rupesi jo tulla niitä hyviä putkia, eikä montaa tappiota putkeen enää tullut. Tottakai tuollainen 12 ottelun pitkä voittoputki vaatii jo pomppuja ja tuuriakin. Tietysti kun pelaajat on onnistunut ja itseluottamus kasvaa, niin ne pomput on myös ansaittuja, Viljakainen toteaa.

Edessä oli kauden kohokohta, Mestiksen pudotuspelit, joihin Ketterä pääsi lähtemään hyvistä asetelmista. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui Jokipojat, jonka kanssa Ketterällä oli jo runkosarjassa kovia vääntöjä. Lopulta huikean runkosarjan pelanneen Ketterän lento ei jatkunut enää pudotuspeleissä, vaan Ketterä putosi puolivälierissä tylysti suoraan lukemin 4-0.

-Jokipojat oli ennakkoon jo meille yksi pahimmista vastustajista. Fyysinen joukkue, joka pystyi haastamaan meitä myös jalalla, Viljakainen kertoo vastustajasta.

-Tottakai me analysoitiin jokainen peli tarkkaan, mutta noin lyhyesti sanottuna ja tiivistettynä: sarjan ensimmäisen pelin lataus meni meiltä yli ja se eka peli hävittiin vähän siihen. Vähän nälkäisempi Jokipojat sai siitä buustia ja itseluottamusta lisää itselleen, ja seuraavat pari peliä oli meiltä pikkaisen hakemista omille raiteille. Viimeinen peli oli puolestaan hyvä, se oli Ketterän näköistä kiekkoa, ja nähtiin että pärjätään sillä. Pari pientä virhettä mikä ratkaisi sen pelin, ja voitto vastustajalle ja sarja jäi kääntämättä, Viljakainen tiivistää pudotuspelejä.

-Hyvää dataa sai kuitenkin seura sekä pelaajista että playoff-kiekosta tulevaisuutta ajatellen.

Vaikka pudotuspelit eivät menneet niin kuin pelaajat, valmennus ja imatralainen kiekkoyleisö toivoivat, jäi kaudesta kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä maku Viljakaiselle.

-Kyllä tuota loppua huolimatta olen tyytyväinen. Hieno kausi. Jäi vähän tavoteltavaa joukkueelle ja yleisölle tuleville kausille. Hienoja juttuja tapahtui paljonkin, ja hyvä fiilis jäi kaudesta. Hyvä päivittäinen arki ja hyvää tekemistä koko organisaatiolta, ja kaupunki oli hienosti mukana katsomossa ja muutenkin. Hienoja pelejä, hienoja ihmisiä ja pelaajia meni eteenpäin, joten tyytyväinen pitää olla kokonaisuudessaan, Viljakainen tiivistää.

Viljakaisen matka Ketterässä jäi tällä kertaa yhteen kauteen, kun mies palaa tulevaksi kaudeksi SaiPan organisaatioon, ja valmentamaan jälleen SaiPan A-nuoria. Mennyt kausi Ketterässä oli kokeneelle Viljakaiselle erittäin mieleinen.

-Tässä alkaa nyt 18 kausi valmentajana, ja tähän on mahtunut monenlaisia kausia. Välillä on pitkiä kausia ja välillä lyhyitä kausia, mutta tämä kausi meni kyllä vähän liiankin nopeasti, mielellään olisi nauttinut pitempääkin. Ketterässä monta vuotta pelanneena ja valmentaneena, niin olihan tuo hienoa olla mukana ja nähdä, miten hyvällä tiellä siellä ollaan. Ihan kiekkosydäntä lämmittää, hyvällä tiellä on Ketterä.

Loppuun Viljakainen lähettää vielä kiitokset koko Ketterän joukkuelle, seuralle sekä imatralaiselle kiekkoyleisölle:

-Kiitoksia ensinnäkin että sain olla mukana, olin etuoikeutettu kun sain olla mukana ensimmäisellä Ketterän Mestis-kaudella. Uskon, että ensi vuonna saadaan nähdä jotain vieläkin hienompaa, ei muuta kun kaikki samalla hengellä vaan mukana ensi kaudellakin!