Haastattelussa Janne Kumpulainen

Eletään joulukuun yhdeksättä päivää. Ketterä kohtaa Mestiksen kärkijoukkueisiin kuuluvan TUTO Hockeyn kotikaukalossa Spa Areenalla. Kaksi erää on pelattu, ja erätaukohaastatteluun astelee imatralaisille vielä hieman tuntematon mies. 

“Ihan mahtavaa oli tulla tänne, pääsee pelaamaan ja saa vastuuta. Joukkue on täynnä hienoja jätkiä. Pirun mukavaa kyllä!”

Näin sanoo kuudetta otteluaan Ketterässä lainalla pelaava Janne Kumpulainen. Kumpulainen oli Jukureiden sopimuspelaaja, mutta mies tuli hakemaan isompaa roolia Imatralta.

Ensimmäisen ottelunsa 26-vuotias Janne Kumpulainen pelasi Ketterän paidassa jo 25.10 vierasottelussa IPK:ta vastaan. Tämän jälkeen mies palasi Mikkeliin. Seuraavan kerran Kumpulainen saapui Ketterän paitaan marras-joulukuun vaihteessa, ja on käytännössä tuosta asti vahvistanut Ketterän miehistöä.

-Ensimmäistä kertaa kun saavuin Imatralle ja Ketterään, niin todella hyvillä fiiliksin tulin, olin juuri ollut kolme viikkoa pelaamatta peliäkään, niin oli kiva päästä taas pelaamaan, Kumpulainen kertaa.

Janne Kumpulainen on lähtöisin Jyväskylästä. Juniorina hän kävi läpi JYP:n juniorijoukkueet, josta matka jatkui luontevasti silloisen D-Teamin Mestis-joukkueeseen, joka myöhemmin vaihtui JYP-Akatemiaksi. Juniorina Kumpulaiselle kertyi myös runsaasti edustuksia nuorisomaajoukkueissa.

Kauden 2012-2013 vikkeläjalkainen hyökkääjä vietti Ranskassa Nizzassa. Ranskan visiitin jälkeen Kumpulainen siirtyi Keuruulle pelaamaan Suomi-sarjaa KeuPa HT:n riveihin. KeuPa HT nousi tuon kauden päätteeksi Mestikseen, jossa Kumpulainen pelasi vielä kauden verran.

Kaudeksi 2015-2016 Kumpulainen siirtyi SaPKoon, jossa peli kulki todella hyvin. Kumpulainen keräsi 50 otteluun tehopisteet 15+31=46. Kumpulainen oli tuolla kaudella Mestiksen pistepörssin viides.

-Se oli hyvä kausi. Sain ison roolin silloin, ja sai toteuttaa itseään viimeiseen asti. Se oli ensimmäinen kausi Suomessa, kun pystyin pelaamaan täyspainoisesti, eikä tarvinnut käydä töissä, joka varmasti auttoi.

Nappikauden jälkeen Kumpulainen palkittiin Liigasopimuksella, kun Jukurit päätti kiinnittää miehen riveihinsä tulevalle kaudelle.

-Olihan se uuden aikakauden alku, kun pääsi siipiään kokeilemaan Liigan puolella, Kumpulainen muistelee.

Kumpulaisen startti Liigassa oli hyvä, kunnes tapahtui se, mitä jokainen jääkiekkoilija pelkää: loukkantuminen. Joulun jälkeen sattunut ylävartalovamma piti Kumpulaisen sivussa koko loppukauden.

Loukkaantumisen myötä viime kausi meni pilalle, ja nälkää jäi hirmuisesti täksi kaudeksi. Tämä kausi ei kuitenkaan lähtenyt lentoon kuten edellinen, ja todellinen murtautuminen Liigan eliittiin jäi toistaiseksi tekemättä.

-En usko että siihen on mitään yksittäistä syytä, se on monen sattuman summa. Viime kausi oli oikeasti hyvä siihen loukkaantumiseen saakka. Eihän sitä voi tietää, mitä olisi tapahtunut, jos ei olisi loukkantunut. Uskon, että se läpimurto Liigassa vielä tulee, ja sen eteen tehdään töitä, Kumpulainen pohtii.

Ketterän paidassa Kumpulainen on ollut todella hyvä, vaikka mies itse omia suorituksia vähätteleekin. Kumpulainen on tehnyt Ketterän paidassa 26 otteluun tehopisteet 8+14=22. Miehen omasta mielestä parannettavaa kuitenkin löytyy.

-En ole ollut täysin tyytyväinen omiin otteisiin. Näen, että pystyn vielä paremmin auttamaan joukkuetta.

-Vaikka pisteitä on tullut jonkin verran, niin kyllä suurimman osan pelien jälkeen, kun miettii ja käy illan suorituksen läpi oman pään sisällä, tulee sellainen fiilis, että vähän piippuun jäi. Toivotaan, että keväällä kun tärkeimmät pelit tulee, niin pystyy antamaan kaikkensa. Nälkää on vielä paljon, Kumpulainen jatkaa.

Mestiksen siirtoraja umpeutui helmikuun puolivälissä, jolloin piti tehdä päätös, missä Kumpulainen loppukauden pelaa. Mies itse halusi jäädä Imatralle kehittymään ja auttamaan Ketterää.

-Se oli minun ykkösprioriteetti, että tänne jään loppukaudeksi. Parikymmentä peliä olin ehtinyt täällä pelata, ja nähdä kuinka hyvä täällä on olla. Mikkelissä oli myös hyvä olla, mutta tiesin, että täällä mennään pudotuspeleihin, kun Mikkelissä pelit olisivat loppuneet runkosarjaan. Täällä on myös oikeasti mahdollista menestyä keväällä.

Kumpulainen on nauttinut ajasta ja pelaamisesta Imatralla. Valmennukselta tulee sopivissa määrin vapauksia toteuttaa omaa pelaamista, josta vikkeläjalkainen hyökkääjä pitää.

-Nautin pelaamisesta tällä hetkellä. Kyllä tämä ympäristö tekee sen, ettei voi olla nauttimatta. Täällä annetaan toteuttaa itseään.

-Lisäksi on kyllä hemmetin hienosti hoidettu kaikki jään ulkopuolisetkin asiat, ei voi valittaa. Kokonaispaketti on täällä pelaajalle idyllinen, Kumpulainen kehuu.

Vapaa-aika positiivisuutta huokuvalla Kumpulaisella kuluu kämppäkavereiden, eli niin sanotun “hotelliperheen” kanssa.

-Kutsun perheeksi tätä meidän kommuunia, johon kuuluu Maslovskis, Iso-Mustajärvi, Mattila sekä Kokkonen. Pojat pelaa pleikkaria ja minä kerron tämän hetken puhuvimmat uutiset, onko se sitten politiikkaa vai mitä tahansa, Kumpulainen naurahtaa.

Mestiksen pudotuspelit alkavat lauantaina, jonne myös Kumpulaisella on kovat odotukset. Kumpulainen on pudotuspelejä pelannut ennenkin, joten hän tietää, kuinka pelin luonne muuttuu runkosarjan päättyessä.

-Kyllähän se maailma muuttuu kun mennään pudotuspeleihin. Jokainen joukkue pelaa paljon tarkemmin ja pienet asiat saa isoja merkityksiä. Pudotuspeleissä voi tapahtua mitä vaan, se on kiinni siitä, miten joukkue käsittelee ne tapahtumat. Se on isossa keskiössä. Odottavainen on kyllä fiilis pudotuspeleihin.

Pudotuspelit alkavat lauantaina kotiottelulla Spa Areenalla. Kumpulaisella on terveisiä imatralaiselle kiekkoyleisölle:

-Kansaa halliin ja pitäkäähän mekkalaa keväällä, niin me pistetään parasta pöytään!