Haastattelussa Toni Jalovaara

Ketterän hyökkääjän Toni Jalovaaran arki ei ole aivan samanlainen kuin useilla muilla jääkiekkoilijoilla. Joensuusta kotoisin olevan Jalovaaran päivät täyttyvät jääkiekon lisäksi myös opiskelusta. Jalovaara pelaa jääkiekkoa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta on onnistunut sovittamaan arkeensa myös yliopiston. Yliopistossa hän opiskelee tuotantotaloutta. 

Jalovaara muutti Joensuusta Lappeenrantaan syksyllä 2015. Samalla hän aloitti opinnot Lappeenrannan yliopistossa, sekä siirtyi kiekkoilemaan SaiPan A-junioreihin.

-Ei viitsinyt välivuotta pitää, joten hain kouluun Lappeenrantaan ja pelaamaan SaiPaan, Jalovaara kertaa parin vuoden takaista muuttoaan.

-Se oli itselle opettavainen kausi. Aloitin pienestä roolista nelosketjusta ja sieltä piti raivata tilaa itselleen.

Kauden 2015-2016 päätteeksi junioripelit oli pelattu ja edessä oli uuden pelipaikan etsiminen. Se löytyi lopulta läheltä, kun Jalovaara ja Ketterä löysivät toisensa.

-Ketterään siirtyminen oli itselle aika helppo valinta. Imatra ja Ketterä olivat lähellä koulua, joka mahdollisti opiskelun ja jääkiekon yhdistämisen. Aluksi mietin, että onko Suomi-sarja itselle se sopivin sarjataso. Aloin kuitenkin ajattelemaan, että täällä on hyvä kehittyä pelaajana, Jalovaara kertoo siirtymisestä Ketterään.

Viime kaudella Jalovaara pelasi ensimmäiset miesten pelinsä Suomi-sarjassa ja Ketterän paidassa. Jalovaaran ensimmäistä kautta miesten peleissä voi pitää onnistuneena, kun hän pelasi Suomi-sarjaa 36 ottelua, joissa kirjautti tehopisteet 12+24=36. Tämän lisäksi Jalovaara keräsi kokemusta myös pudotuspeleistä sekä Mestis-karsinnoista.

-Suomi-sarjassa oppi sitten pelaamaan miesten pelejä, ja sai pelata kiekolla vähän enemmän. Kova vaatimustaso oli treeneissä sekä peleissä jo viime kaudella, vaikka pelattiinkin Suomi-sarjaa. Tosi hyvin hommat ovat pyörineet täällä Imatralla.

Ketterän noustessa Mestikseen Jalovaara oli uusien haasteiden äärellä. Aikaisemmin piti yhdistää Suomi-sarja ja yliopisto, nyt pitäisi yhdistää Mestis ja yliopisto. Tämä ei kuitenkaan ole tuottanut ongelmia, vaan päinvastoin.

-Nousu ja siirtyminen Mestikseen on itseasiassa jopa vähän helpottanut koulunkäyntiä. Nyt treenataan paljon aamupäivisin, joten loppupäivän saa tehdä kouluhommia, Jalovaara kertoo opiskelun ja jääkiekkoilun yhdistämisestä Mestis-arjessa.

Jalovaaran päivät täyttyvät siis jääkiekosta ja opiskelusta. Yliopisto teettää 22-vuotiaalla jääkiekkoilijalla riittävästi hommia. Koulupäivän pituus vaihtelee paljon, mutta vapaa-ajan käytön ongelmia ei ole.

-Luentoja saattaa olla se 2-4 tuntia päivässä, ja välillä on päiviä ettei niitä ole ollenkaan. Kotitehtäviä pitää tietysti tehdä jonkin verran. Kouluun menee se noin 4-5 tuntia päivässä. Välillä tietysti tulee pidempiä päiviä, jolloin teen kouluhommia treenien päättymisestä iltaan asti.

Jalovaara kertoo, että Lappeenrannan yliopistossa opiskelu on joustavaa, ja aamupäivällä pääsee hyvin treenaamaan. Myös pelireissuille pääsee hyvin matkaan mukaan.

Jääkiekon pelaaminen Mestis tasolla, sekä yliopistossa opiskelu ovat vaativia asioita. Pääsääntöisesti ajatukset pysyvät kasassa, ja Jalovaara pystyy keskittymään molempiin tekemisiin häiritsemättä toista.

-Ajoittain ne vähän häiritsee toisiaan, jos on kova pelirytmi ja/tai paljon palautettavia tehtäviä. Toinen pitää aina laittaa etusijalle arvojärjestyksessä. Pyrin siihen, että kouluasioita ei tarvitse miettiä pelireissuilla, mutta joskus deadlinet painaa päälle, ja bussissa joutuu tekemään koulutehtäviä.

Lappeenrannassa asuva Jalovaara huomasi opintojen alkupuolella, että niiden kanssa ei tohdi pitää liiallista kiirettä. Jotta pelaaminen ja opiskelu onnistuu täydellä teholla, mies katsoi parhaakseen käydä yliopisto rauhallisella aikataululla.

-Ekan vuoden aikana kiekon ja koulun yhdistäminen oli hankalampaa, kun koulussa kaikki oli uutta, ja samalla treenattiin ja pelattiin paljon. Totesin, että pelaamisen ja koulun yhdistämisessä pitää ottaa hitaampi tahti opiskeluun, ja tyytyä siihen että opinnot venyy vuodella. Aikataulut pitää itselleen tehdä, että milloin tekee kouluhommia. Toistaiseksi on onnistunut hyvin koulun ja jääkiekkoilun yhdistäminen.

Moni jääkiekkoilija panostaa tässä vaiheessa elämäänsä kaikki paukut kiekkoilijan uraansa, ja kouluttautuu vasta uran päättymisen jälkeen. Jalovaaralle itselleen oli jo hyvissä ajoin selvää, että hän haluaa kouluttautua jo peliuran aikana.

-Itse en halunnut sitä, että siinä vaiheessa kun alkaa tulla ikää tai sattuu loukkaantuminen, niin alkaa vasta siinä vaiheessa miettiä mitä jatkossa tekisi. Tavoitteena on kuitenkin ollut käydä korkeamman tason koulutus. Vanhemmalla iällä se on aika pitkä aika suorittaa, hän pohtii.

Kiekkoilijana Jalovaara on työteliäs kahden suunnan keskushyökkääjä, joka on nopea jaloistaan, ja pyrkii tekemään myös peliä keskushyökkääjän paikalta. Viime aikoina ketjukavereina ovat olleet Onni Toivanen sekä Samuli Vuokniemi, joiden kanssa yhteispeli on maistunut hyvältä. 

-Tosi mukava on ollut pelata äijien kanssa, ollaan saatu yhteispeli hyvin toimimaan. Kaikki olemme nopeita ja tykätään mennä kovaa kentällä. Meillä on aika selkeät roolit, kaikki tekee kovasti hommia ja koitetaan saada painetta vastustajan maalille, Jalovaara kehuu ketjukavereitaan.

Jääkiekkoilijana Jalovaaralla on tavoitteet nousta vielä korkeammalle, sekä pärjätä tällä kaudella joukkueena Ketterän kanssa.

-Jääkiekkoilijana tavoitteet on päästä vielä Mestiksestä korkeammalle, ja pelata niin pitkään kun se tuntuu hyvältä ja paikat kestää ehjänä.

-Tällä kaudella henkilökohtaisena tavoitteena on vakiinnuttaa rooli ja auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon. Odotan kyllä, että päästäisi joukkueena pelaamaan pudotuspelejä, hän summaa.